Englannin kieltä ja älykkäitä esineitä Kastellin lukiossa

Kastellin lukiossa oli ENA5 englannin kurssi joulukuussa 2019. LUNO tuli mukaan opintojaksolle haastamaan opiskelijoita ideoimaan älykkäitä esineitä. Englannin kurssin toteutuksessa ideointi näyttäytyi kahden oppitunnin mittaisena tehtävänä, jossa yhdistyivät luovuus ja suullinen esitys. Mukana opettajana oli Ronda, joka rohkeasti lähti haastamaan opiskelijoita.

Ensimmäisellä tunnilla katsottiin herätteeksi video IoT-teknologian pohjalle ideoituihin tulevaisuuden tuotteisiin. Videon jälkeen opiskelijat alkoivat parittain/ryhmissä pohtimaan omaa tuotettaan ennalta mietityn ideointiprosessin mukaan. LUNO:n henkilöt olivat tässä sparraamassa opiskelijoita ja ideoita alkoikin syntymään. Tunnin lopulla opiskelijat jo aloittelivat PowerPoint-tiedoston tekemistä esitystä varten.

Toisella tunnilla LUNO oli mukana kuuntelemassa ja kommentoimassa esityksiä. Opiskelijat esiintyivät rohkeasti ja erinomaista englantia puhuen. Hienoa oli kuulla nuorten ideoita ja älykkäiksi tuotteiksi oli ideoitu monenlaista. Tulevaisuuden tuotteita opiskelijoiden mukaan ovat:

  • Puettava laite, joka mittaa erilaisia kehon toimintoja mm. unta, verensokeria, nestetasapainoa. Lisätarvikkeina mm. itseohjautuvat verhot, jotka päästävät päivänvalon sisään aamulla.
  • Älykäs peili, joka ohjaa ihmisen pukeutumista, mutta samalla myös pystyy analysoimaan ihmisen terveyden muutoksia.
  • Älykäs opetustaulu, joka mm. ilmaisee värillä, jos luokassa tulee liikaa ääntä.
  • Itsestään ohjautuva auto, joka antaa ihmisille mahdollisuuden rentoutua matkalla.
  • Älykkäitä vaatekaappeja ideoitiin kaksi erilaista. Niissä oli mukana vaatetuksen valintaa, aikaisempien valintojen arkistointia ja myös vaatehuolto. Älykäs vaatekaappi on jopa interaktiossa käyttämiesi yritysten kanssa ja tekee tarpeen mukaan vaateostokset puolestasi.
  • Älykäs tuoli, joka mm. vaihtaa istuma-asentoa, niin ettei istu liian kauaa samassa asennossa. Tuoli sisältää hieronta-asetukset ja pistää istujan nousemaan ylös aika ajoin.
  • Taskussa mukana kulkeva teleporttaus-ovi, jolla pääsee kotoa töihin/kouluun.
  • Ilmassa kulkeva auto, joka kulkee myös vedessä ja on erittäin ympäristöystävällinen.
  • Monitoiminen pyykinpesukone, joka toimii aurinkoenergialla ja sitä pystytään ohjaamaan mobiilisti.
  • Älykäs huone, jossa on läpinäkyvät tapetit, joiden kuosia voidaan muuttaa tunnelman mukaan. Huoneessa on muutakin älykkyyttä esim. valaistus, joka voi muuttua huoneen tunnelmaa aistien.
Kastellin lukion opiskelijoita

Kastellin lukion opiskelijoita suunnittelemassa älykkäitä esineitä

Kyllä meillä siis tulevaisuus on turvattu näiden nuorten käsissä. Ideat eivät kesken lopu ja historiastahan tiedämme, että hulluimmatkin ideat ovat aika usein toteutuneet. Lisäksi suurimmasta osasta esityksiä löytyi maininta “ympäristöystävällinen”. Kestävän kehityksen periaatteetkin osataan ottaa hyvin huomioon.