IT-alan koulutusta ja työelämää kuvaavat videot

Luno-hankkeessa kuvattiin kymmenen 2 – 5 minuutin mittaista haastatteluvideota. Haastateltavina oli kolme tietojenkäsittelyn opiskelijaa Oulun ammattikorkeakoulusta ja kaksi tietojenkäsittelyn opiskelijaa Oulun yliopistosta. Näistä naispuolisten opiskelijoiden haastatteluista tehtiin myös kolmeminuuttinen koostevideo tietojenkäsittelyn opiskelusta. Yhdessä videossa kerrottiin lisäksi tietojenkäsittelyn jatko-opinnoista.

IT-alan työelämää hahmotettiin kolmessa tietojenkäsittelyn ammattilaisen haastatteluvideossa. Omista työtehtävistään kertoivat ohjelmistotestaaja, ohjelmistokehittäjä ja graafikko. Kaikki henkilöt olivat naisia. Yhdestoista video perustuu animaatioon. Siinä naishahmo kertoo IT-alasta ja työntekijäpulasta.

Videot kuvattiin pääosin kahdella videokameralla ja editoitaessa hyödynnettiin Adobe Premieren Multicam-toimintoa. Taustamelua vähennettiin Adode Auditionin ja Audacityn taustamelun poistamiseen tarkoitetuilla toiminnoilla. Animaatioon perustuvassa videossa hyödynnettiin lisäksi Adobe Character Animator -ohjelmaa.

Videot ovat avattavissa Luno-hankkeen sivustolta tai suoraan Oamk:n Youtube-kanavalta (Luno-soittolista).

Videoita on hyödynnetty mm. Oulun ammattikorkeakoulun avoimien ovien tilaisuuksissa, Amazing North -tapahtumassa ja lukioiden IT-alan infoissa. Videoita toivotaankin käytettävän mm. opintojen ohjauksessa eri lukioissa.

Videoita kuvasivat ja editoivat Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat Vesa-Pekka Pokela, Christian Vesterlund, Ville Rajavaara, Niko Saarinen, ja koostevideon on editoinut Joona Kela.

IT-alan esittelyvideo

Kuvassa naishahmo kertoo IT-alasta animaatioon perustuvassa videossa